2011. június 23., csütörtök

Mit is főzzek?

Már korábban írtam a heti menüről, hogy milyen hasznos lehet a spórolásban és a tudatos vásárlásban! Jövő hétre összeírtam pár gyorsan elkészíthető kaját, amit remélem a gyerekek is megesznek, nagy örömmel!

Menü: 
  • paradicsomleves szigorúan betűtésztával,
  • karfiolkrémleves bogyóval,  a leveseket általában 2-2 napra főzöm
  • piros szószos tészta (olyan, mint a bolognai) pennével, vagy csavart tésztával, gyerekek könnyebben tudják fogni,
  • paprikás krumpli virslivel és kovászos uborkával,
  • lecsó (általában friss paprikát használok és hozzá konzerv darabos paradicsomot, így aztán baromi gyorsan kész van és nagyon finom) galuskával, ha a gyerekek nem eszik meg, akkor nekik tojásos hokedli kovászos uborkával (ezt már elkészítettem, Isteni lett!)
  • kentucky csirkeszárny újkrumplival, vagy sült csirkecomb és szárnyból húsleves vasárnapra.

Paprikát, krumplit, karfiolt és levesbe zöldséget a piacon fogok venni! 

Lassan ráveszem arra is magam, hogy a felvágottakat is kiváltsam valamivel, már most készítettem túrót tejföllel és lilahagymával, kis sóval! Nagyon fincsi! Aztán tervezek még saját májkrémet, és tojáskrémet!  Gyerekek nincsenek oda annyira a felvágottért, kivéve kislányom, mert ő a szalonnát szereti nagyon, meg a kolbászt :) Most lesz két éves, hiába nem ismeri a kismama táplálék táblázatot, mert akkor tudhatná, hogy kolbászt és szalonnát csak két évesen ehetne!! :)

Ti mit terveztek jövő hétre? Ti gyereketek mit szeret enni? Sajnos nálunk főzelék kizárva! Inkább levest esznek!

2011. június 22., szerda

Kártyológia :)

Törzsvásárlói kártyák
Komolyan mondom, annyi kártyám van, hogy kártyázhatnék velük!! Na nem American Express Goldra kell ám gondolni, hanem törzsvásárlói kártyára. Van Supershopom, van Tescosom, van Ikeásom, van dm-esem, van még Smartom, meg Decatlonosom!
Amikor kérik, tuti nem találom meg egyiket sem!

Eddig legnagyobb hasznomra a dm volt, mert ott a 15%-os kedvezmény mindig bejátszik, általában hó elején vásárolok egy jó nagyot, férjnek mindenféle dolgot, mert csak úgy eszi a tusfürdőt, na jó, hát mosakszik, úgyhogy meg van bocsájtva. Általában dm saját márkás cuccokat veszek, folyékony szappant, Vendi kb tripla adagot tesz a kezére és utána lemossa vízzel, nála ez a kézmosás, aztán fenéktörlőt, de most az Aldiban találtam olcsóbbat! Mostanában elgondolkodtam azon, hogy inkább szappant kellene venni, de az olyan macerás, baromi kényelmes lettem, régen jó volt a caola szappany is! 

Tescosban azt szeretem, hogy küldenek 1000 Ft-os ruhavásárlási utalványt, meg a 400 Ft-ot. Ott számlaösszesítésem alapján nem sokat költök, inkább ruha miatt megyek, mert azokat nagyon szeretem!
Mivel második élelmiszervásárlási célpontom a Spar (ezt is a szuper táblázatomból tudom, lassan diagramokat is gyárthatok!!!!), ezért jól jön a Supershop, volt, hogy a rajta lévő pontokat le tudtam vásárolni, persze azelőtt, hogy duplán számítottak volna. 2000 pont =2000 Ft. Mindig tatogatom, hogy végső esetben, abból vásároljak, tényleg volt már, hogy jól jött, főleg, amikor nem volt még hitelkártyám :(
Ikeás is jól jön, főleg hét közben egy kávéra, meg ingyen zacsire, vagy vannak olyan termékek, amik olcsóbbak vele!
Legkevesebbet a smartosat és a decatlonosat használom, de legalább a tudat, hogy az is van! :)

Májusi élelmiszer költségek megosztása beszerzési forrás alapján
És egy kis érdekesség, a májusi számlák alapján itt egy kis diagram, hogy hol költöm a legtöbbet élelmiszerre. Majd férjnek prezit tartok :)))

Persze szoktam magamon röhögni, és mondani, hogy a nagy testvér figyel, legalább tudják, hogy mit , mikor fogyasztók, mik a szokásaim! De nem érdekel, ha valaki erre kíváncsi, hát megérdemli, hogy megtudja, ha másból nem a blogomból ;) 




Nektek milyen kártyáitok vannak, melyknek veszitek a legnagyobb hasznát??

2011. június 21., kedd

Emberkísérlet - Érdekesség spórolás témakörben


Döbbenten olvastam ezt a kísérletet, lényeg, hogy hogy lehet minimálbérből megélni, persze én rögtön rávágnám, most hogy már látom, hogy havonta több, mint egy minimálbér elmegy csak élelmiszerre, hogy sehogy!!!


Nem akarom a csajt kritizálni, mert nagy teljesítmény, amit véghez vitt, de szerintem nagyobb előnyben van az, aki főzni is tud! Érdemes belenézni, akit érdekel, itt az első nap leírása, és itt az utolsóé, ahol összegzi a heti költéseket napra lebontva! Nem semmi! 
 Tuti nem mennék bele, nagyon reménykedem, hogy erre nem szorulok sohasem rá, de ha most megtanulok végre spórolni, akkor remélem, ezt a jó szokásomat fent tudom tartani még rosszabb időkben is!

Számlaösszesítés

Nos drága barátaim ugrott a majom a vízbe, vagy még elgondolkozik rajta. Összesítve a számláinkat korábban reklámozott excel táblámban, dobtam egy hátast, eddig fogalmam sem volt, hogy mondjuk kajára mennyit költünk, most már van!!!

A májusi számlákat összesítve majdnem 70 ezer forint jött ki, sőt tuti annyi, mert
amit kp-ben fizetek, azt nem számoltam bele. Ebben nincs benne fiam ebédbefizetése és férj munkahelyi kajája, amit mondjuk a cég támogat, de nem mindig eszik menüt! Bezzeg, ha én csomagolnék!!! Lusta vagyok! Meg neki nem mindig jó az, amit mi eszünk, majd jó lesz, ha spórolni kell!!!

Ez az akcióterv része lehet, csak még azt is összesíteni kell, mert az ottani kajálás reggelivel együtt benne van napi 800 Ft-ban és akkor az havi 16 ezer!!!!!! Most ugyan nincs ovi, tehát ezt is megspóroltuk, de egy éhes szájjal több itthon!!

"Szerencsére" közmű számláink még nem nagyon vannak, mert a szolgáltatók még nem vették a fáradságot, hogy küldjenek, de majd akkor dobunk egy hátast, amikor megjönnek az első számlák, dupla, tripla hónappal számolva. :(  Fel is hívom a Vízműveket!!!

Hogy min lehet spórolni? Első körben a kaján! Sokkal tudatosabban kellene étkeznünk, heti menüt készíteni, aptyuknak is főzni, tudatosabban vásárolni, raktározni, előkészíteni! Mivel itthon vagyok picurral így erre van időm és energiám is! Most már csak egy nagy lökés kéne hozzá, hogy elkezdjem!

Tervem: 
  • összegyűjtöm az összes akciós újságot kajaalapanyagok után kutatva, 
  • mivel baromira nincs soha ötletem, hogy mit főzzek holnap, így az ételszállítók menüjét fogom átlapozni, hátha ihletett kapok,
  • excel táblában összeírom két hétre előre, ez lesz a legnehezebb!!! Férjjel egyeztetve, hogy neki jó ez, kisebb fanyalgásokat nem veszek figyelembe, nem lehet mindig rántott, vagy grillen sült hús sörrel a menü!!!
  • bevásárló lista ezek alapján elkészíteni és ahol a legjobban jövök ki, általában Aldi, húsok terén pedig Spar, akkor oda elmegyek és megveszem a betevő falatokat. (különben összesítés szerint első helyen az Aldiban költünk el sok lovét, második helyen a Spar áll)
  • szombaton pedig erőt veszek magamon reggel és elmegyek a piacra, mert ott még mindig jobb zöccséget vásárolni, mint bárhol máshol! 
Ti tudjátok, hogy egy hónapban mennyit költötök élelmiszerre, ételre? Ha nem és érdekel, akkor javaslom, hogy használjátok az excel táblámat, szívesen elküldöm bárkinek, hogy a havi számlák alapján tiszta képet kapjatok róla!!!

2011. június 19., vasárnap

Új dizájn



Új dízájnja (szép magyar szó)van a blogomnak, na nem én csináltam, én sajnos nem vagyok ilyen ügyes, hanem Szabina, aki szuperül ráérzett, hogy nekem mi tetszik. Szabina scrapbook munkáit itt találjátok meg: http://sabee24.blogspot.com/ Szerintem gyönyörűek! Szívből ajánlom őt mindenkinek!
Köszönöm szépen Szabina :) ♥

2011. június 17., péntek

Heti menü

Egyik kedves barátném írta a fészbukon, hogy már most látja, hogy kicsúszott a költségvetésből, én is itt tartok. Min is tudok spórolni? Hát  első sorban kaján!
Kerestem menüket, eközben rábukkantam egy bejegyzésre, hogy térképezzük fel a szekrényeinket és az ott lévő elfekvő raktárból készítsünk ételeket!
Szerencsére elég sok minden van itthon, így aztán gondoltam egyet és megnéztem a mindmegettét itt lehet hozzávalók beírásával, olcsó étel megjelölésével és ételtípus bejelölésével nagy és nehézségi fokkal keresni ételeket! 
Nagyanyám tízünket etetett, mi voltunk négyen anyummal, apámmal, tesómmal, aztán még keresztapámék és az unokatesómék és még nagyapi, meg az egy-két ember, aki odatéved, később barátok, barátnők, akiket mi vittünk és mindig volt kaja. Mama sváb asszony volt, úgy tudott egy csirkemellből egy egész ebédrevalót csinálni, hogy csak néztünk. 
Mindig megvolt a heti menü: hétfőn a vasárnapi maradékot ettük, kedden és csütörtökön főzelék nap volt, általában rántott párizsival, most meg nem bírnám enni, szerdán meg pénteken pedig tészta nap. I

Ilyenkor volt bukta, lángos, palacsinta, túróval töltött zsemle, vagy például palacsinta tésztába forgatott zsemle fahéjas porcukorral, derelye, túros, mákos, tejfölös, diós, darás tészta, vagy éppen krumpli nudli, vagy szilvás gombóc, mákos guba! Hozzá egy zöldség leves és már kész is az ebéd!


Ha nincs tele a spájzunk (szekrényünk) akkor azt tudom javasolni, hogy a receptkeresővel az akciós újságban található hozzávalókból rittyentsünk valamit! 
Persze nem kell hozzá receptkereső, mert megy az fejből is, bár én már elég régóta vezetek háztartást, de a mai napig gondot jelent, hogy mi a fenét főzzek holnap. 

Gyerekeimnek kész öröm főzni, vagyis nálam szerencsére nem kihívás, csak megfelelő mennyiségű paradicsom konzerv kell hozzá, imádják a paradicsom levest, a paradicsom szószt és a töltött paprikát is! De bármilyen tésztát bármikor hajlandóak megenni zöldséglevessel!!!


Még többet spórolhatunk, ha aptyuk reggelijét és ebédjét is mi csomagoljuk!

Ti megtervezitek a heti menüt? Min spóroltok? Várom hozzászólásaitokat! :)

Eltűntem

A kezdeti lelkesedés alábbhagyott, és eltűntem, mint szürke szamár a ködben. Sajnos az új lakásba való költözés nagyon sok váratlan költséget vont maga után, amiből azt a következtetést vontam le, hogy nem lehetek úgy hiteles, ha nem megy a spórolás! Holott sokkal nyugodtabban aludnánk, ha minden rendben lenne és nem lenne hitelkártya tartozásunk, de megint túlhaladtuk és most még többel! :( 

Viszont most megint szárnyra kaptam és van egy csomó ötletem, amit ki szeretnék próbálni, hátha érdekel valakit.

Hírlevelet szeretnék készíteni, méghozzá spórolási tippekkel, amik mindenfélével kapcsolatosak, pénzügyekkel, takarítással, mosással, főzéssel, energiagazdálkodással. 

Még nem tudom, hogy hogy működik a hírlevél funkció, így aztán a facebookon és itt tenném közzé az összegyűjtött ötleteket, hogy egy lapon legyen minden.

Nektek milyen spórolási tippetek van? Várom érdeklődéssel a hozzászólásaitokat! :)